Guide til produktpleje


Hos Jacobsen Plus elsker vi design og boligindretning. Vi ved, at det rigtige produkt er en investering, som hver dag bringer nydelse og glæde til vores kunder. Her har vi samlet en vifte af viden, tips og anbefalinger til, hvordan du behandler og vedligeholder de forskellige materialer, som vores produkter består af. Vi håber, at dit nye produkt følger dig resten af livet.

Følg altid gældende brugsanvisning og husk at fejlbehandling altid er på eget ansvar.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon +45 75 64 87 22 eller info@jacobsenplus.dk.

Pleje af træ


Ubehandlet træ

Ubehandlet træ har en helt særlig charme, men ubehandlet træ er sart og får let misfarvninger, hvis du ikke passer på. Vi anbefaler, at du plejer træ med fx sæbe-, olie- eller voksbehandling.

Hvis du gerne vil beholde et naturligt look, så vælg en farveløs behandling, som fx træsæbe. Det er vigtigt, at du vælger en behandling, der passer til dig både i stil og brug. Har du spørgsmål om, hvilken type behandling, der passer til dit møbel, er du velkommen til at kontakte os.

 

VI ANBEFALER:

 • At daglig rengøring foregår med en ren, tør bomuldsklud.
 • At du holder luftfugtigheden i rummet konstant og undgår direkte sollys.
 • At der ved særlige snavsede overflader bliver rengjort med Guardian Trærens.
 • At der efter brug af Guardian Trærens efterbehandles med olie, voks eller sæbe.
 • At du anvender Guardian Træsæbe Natur for at bevare det ubehandlede udseende.


Sæbebehandlet træ

Smukt sæbebehandlet træ er mere glat og afviser snavs bedre end ubehandlet træ. Vedligeholdelse af sæbebehandlet træ er nemt og effektivt.

 

VI ANBEFALER:

 • At daglig rengøring foregår med en blød, opvredet bomuldsklud.
 • At der ved særligt snavsede overflader bliver rengjort med en trærens til indendørs brug.
 • Som udgangspunkt skal nyt sæbebehandlet træ behandles 2-3 gange med en uges mellemrum.
 • At du som almindelig vedligeholdelse sæbebehandler efter behov, enten når træet føles tørt eller ca. en gang om måneden.
 • At du aldrig bruger opvaskemiddel på sæbebehandlet træ.


Voksbehandlet træ

Voksbehandlet træ giver en helt bestemt stil og er samtidig let at vedligeholde. Voksen på træoverfladeren mætter træet og beskytter mod snavs. Voksbehandling er effektivt på overflader, der ofte bliver våde og fugtige. Vær opmærksom på, at voksbehandlet træ ikke tåler sæbeopløsning.

 

VI ANBEFALER:

 • At daglig rengøring foregår med en tør klud.
 • At spildte væsker straks tørres op for at minimere risiko for misfarvninger.
 • At der ved særligt snavsede overflader bruges Guardian Trærens.


Lakerede overflader

Lakering er en af de mest anvendte overfladebehandlinger til træ. En lakering, som fx matlak, giver en slidstærk og ridsefast overflade, hvor væske ikke kan trække ned i træet og danne pletter. Selvom visse ældre lakerede træmøbler ikke tåler fugt, så er de fleste laktyper i dag ikke sarte.

 

VI ANBEFALER:

 • At du undersøger hvilken type lakering, der er brugt på dit træ, og at du følger gældende brugsanvisning.
 • At daglig rengøring foregår med en tør klud eller en klud opvredet i en smule rent vand.
 • Ved blanke og skinnende lakoverflader anbefaler vi, at der poleres med lakpleje.


Oliebehandlede overflader

Oliebehandlet træ er et praktisk valg til overflader, der bliver brugt meget, fordi det er let at vedligeholde. Træ behandlet med olie har en glat overflade. Træets porer er blevet udfyldte, og det gør det afvisende overfor snavs.

 

VI ANBEFALER:

 • At du vedligeholder træet mindst to gange årligt med møbelolie. Særligt efter vinterperioden, hvor luftfugtigheden har været lav.
 • At du følger brugsanvisningen for den olie, som passer til din træsort.
 • At daglig rengøring foregår med en tør klud eller en klud hårdt opvredet i rent vand.
 • At du behandler med passende møbelolie efter brugsanvisningen.
 • At du er opmærksom på ikke at påføre møbelolie andre steder end på dit produkt, da det er svært at rense af.

Ludbehandlede overflader

Historisk set har lud mest været anvendt på lyst nåletræ, men i dag bliver lud også anvendt på fx bøg eller ask. Ved behandling trænger lud dybt ned i træet, og der suppleres ofte med en anden type overfladebehandling som fx olieeller sæbebehandling.

Til vedligeholdelse af ludbehandlet fyrtræ, kan der med fordel anvendes Guardian Bio-Olie . Det mætter træet og mindsker risikoen for, at træet revner, buer eller sprækker.

 

VI ANBEFALER:

 • At du læser produktets brugsanvisning for nærmere information omkring vedligeholdelse af dit produkt eller kontakter os direkte for råd og vejledning.


Pleje af metaller


Metal og stål

Danske og udenlandske designere anvender ofte forskellige metaller, som fx stål og aluminium, som giver et tidløst udtryk, og gør møblerne nemme at vedligeholde pga. den modstandsdygtige overflade. Det er vigtigt at være opmærksom på, at fugt kan give rust og misfarvninger.

 

VI ANBEFALER:

 • At normal rengøring foregår med en tør, fnugfri klud.
 • At der ved særligt snavsede overflader, som fx fedtpletter, bliver rengjort med et metal- og stålrenseprodukt.


Pleje af tekstil


Bomuld

Bomuld er et meget alsidigt materiale. Selvom bomuld har en god slidstyrke, så er påtrykte mønstre ikke særlig modstandsdygtige overfor slid og sollys. Samtidig slider groft tøj, som fx denim, også mere på bomuldsbetræk ved daglig brug af fx sofaer.

 

VI ANBEFALER:

 • At du forholder dig til brugs- eller vaskeanvisninger, hvis produktet trænger til vask. Kan stoffet ikke aftages, og er det uden påtrykte vaskeanvisninger, så kan stoffet som udgangspunkt ikke vaskes.


Uld

Uld er et smukt naturmateriale, som både er dekorativt, varmt, fleksibelt og afvisende overfor snavs. Nogle uldprodukter kan til at begynde med afgive overskydende uldfibre – dette er ganske normalt for uld og uden betydning for kvalitet og behandling.

 

VI ANBEFALER:

 • At du forholder dig til brugs- eller vaskeanvisninger, hvis produktet trænger til vask. Kan stoffet ikke aftages, og er det uden påtrykte vaskeanvisninger, så kan stoffet som udgangspunkt ikke vaskes.

Hør

Hørtekstiler har været brugt siden det gamle Egypten, og er stadig brugt i mange produkter i dag. Hør har mange gode egenskaber, og selvom det er slidstærkt, så tåler det ikke at blive knækket.

 

VI ANBEFALER:

 • At du forholder dig til brugs- eller vaskeanvisninger, hvis produktet trænger til vask. Kan stoffet ikke aftages, og er det uden påtrykte vaskeanvisninger, så kan stoffet som udgangspunkt ikke vaskes.


Alle tekstiler

Til beskyttelse af alle tekstiler anbefaler vi at anvende  Guardian Tekstil Imprægnering. Produktet ændrer ikke på stoffets naturlige egenskaber, udseende og åndbarhed, men giver det en usynlig overfladebeskyttelse.

Til at rense og rengøre tekstiler anbefaler vi Guardian Tekstilrens eller Guardian Skumrens.Pleje af oliebaserede produkter


Plastik

Plastik bliver bredt anvendt indenfor designprodukter på grund af materialets mange muligheder for at lave spændende former, farver og finish, der passer til enhver stil.

Et af FNs verdensmål er at nedbringe forbruget af plastik, og mange virksomheder har allerede omstillet sig til bioplast. Det er vi glade for, så kan vi blive ved med at blive inspireret af  spændende figurer og farver – uden at gå på kompromis med miljøet.

 

VI ANBEFALER:

 • At du følger brugsanvisningen for, hvordan dit plastikprodukt skal vedligeholdes, da syntetiske materialer som plast kan være behandlet på mange forskellige måder. Dog tåler de fleste en opvredet klud med sæbevand.
 • At du holder dine plastikprodukter i god afstand fra åben ild og gløder som fx brændeovn. Gløder kan smelte den syntetiske overflade og efterlade små huller i overfladen.

Linoleum

Linoleum er et kompositmateriale produceret af hør og olie, som kan produceres i mange farver, former og mønstre. Linoleum bliver ofte brugt til gulve pga. den høje slidstyrke, men bruges også til borde og andre møbler, som får en flot og lækker finish.

 

VI ANBEFALER:

 • At normal rengøring foregår med en klud vredet op i sæbevand.
 • At du plejer og vedligeholder linoleumsoverflader med linoleumssæbe fra Guardian, som vi sælger i butikken og på her på webshoppen.


Pleje af skind


Læder (generelt)

Læder er et naturprodukt, der har mange forskellige anvendelsesmuligheder, og så kan det holde i mange år med den rette pleje. Læder er et levende materiale, og vedligeholdelse af dit skind afhænger af, hvilket dyr det kommer fra, og hvordan det er overfladebehandlet.

 

VI ANBEFALER:

 • At du beskytter dit læder mod sollys og stærk varme. Hold møbler og andre læderprodukter fra direkte sollys og i god afstand til fx brændeovnen.
 • At hvis dit læder begynder at lugte, kan du anskaffe dig en særlig lugtfjerner, som sprøjtes på skindet fra en forstøverflaske.
 • At du undgår anvendelse af opvaskemiddel og andre rengøringsmidler, som ikke er beregnet til dit skind.
 • At dine lædermøbler plejes med Guardian Læderrens og Lædercreme.


Læder af koskind

Koskind er et alsidigt skind, der bliver anvendt til mange forskellige typer af møbler og boligartikler. Koskind har en ensartet overladestruktur, der giver et rustikt, fast og kraftigt look. Skind af denne type er generelt stærkere og tykkere end fx lammeskind. Et koskind patineres over tid, og det gør skindet blødere og mere smidigt.

 

VI ANBEFALER:

 • At dit koskind undgår kontakt med fugt, dug og vand, da det kan misfarve og skade skindet.
 • At du undgår at placere koskindet i direkte sollys i en længere periode, da det kan misfarve skindet.


Læder af lammeskind

Lammeskind er et blødt og smidigt skind med et naturligt look. Lammeskind har en glat overfladestruktur, og er mindre stærkt end fx koskind. Lammeskind er velegnet til mange typer af beklædningsdele og boligartikler på grund af skindets lækre og bløde kvalitet. Et lammeskind
patineres over tid og bliver gerne blødere med tiden.

 

VI ANBEFALER:

 • Ikke at udsætte lammeskind for dagligt slid af grove tekstiler, som fx denim.
 • Afhængigt af overfladebehandlingen, at dit lammeskind undgår kontakt med fugt, dug og vand, fordi det kan misfarve og skade skindet.
 • At du undgår at placere dit lammeskind i direkte sollys i længere perioder, da det kan misfarve skindet.


Ruskind

Ruskind er lavet af undersiden af dyrehud. Du genkender ruskind ved den tydelige ru overflade med fibertrævler, som giver skindet blødhed.

 

VI ANBEFALER:

 • At du undgår fugt, dug og vand, da ruskind er stærkt sugende.
 • At du undgår at placere ruskind i direkte sollys i længere perioder, da ruskind er meget lysfølsomt.
 • At ruskind, nubuck og suede behandles med Guardian Læder Imprægnering.


Anilinlæder

Anilinlæder er rent læder uden nogen form for overfladebehandling. Læder af denne type er blødt, lækkert og smidigt, men det er også mere modtageligt overfor patina fra direkte lys, væske og fedt.

 

VI ANBEFALER:

 • At normal rengøring foregår med en klud vredet hårdt op i rent vand. Forsøg at minimere brug af vand på særligt denne type af overfladebehandling.
 • At du vedligeholder dit læder med læderrens og lædercreme fra Guardian – begge produkter indgår i Guardian Læderplejesæt, som du kan bestille her hos os.


Dækfarvet læder eller læder med overflade-beskyttelse

Dækfarvet læder er beskyttet med en tyk overfladebeskyttelse, som gør det særdeles praktisk og let at vedligeholde. På grund af den kraftige overfladebeskyttelse kan læderet virke mere kunstigt at se og føle på. Modsat andre overfladebehandlinger patineres dækfarvet læder ikke særligt meget, hvilket er praktisk i visse brugssituationer.

 

VI ANBEFALER:

 • At normal rengøring foregår med en klud vredet op i rent vand.
 • At der ved særlige snavsede overflader bliver rengjort med sæbespåner - ca. ¼ dl til 1 liter vand. Undgå at gnide for kraftigt på læderet. Eventuelle efterladte sæberester kan poleres væk med en tør klud.
 • At du anvender et læderplejesæt fra Guardian, som vi sælger i butikken og her på webshoppen.


Semi-anilinlæder

Semi-anilinlæder er læder, som har modtaget en let overfladebehandling, der danner en beskyttende hinde. I forhold til anilinlæder og dækfarvet læder, så er semi-anilinlæder en god mellemting, som er mere modstandsdygtig overfor snavs, fedt og væske. Semi-anilinlæder
er derfor et godt kompromis mellem praktik, det bløde feel og det naturlige look.

 

VI ANBEFALER:

 • At normal rengøring foregår med en klud vredet hårdt op i rent vand. Forsøg at minimere brug af vand på særligt denne type af overfladebehandling.
 • At du vedligeholder dit læder med læderrens og lædercreme fra Guardian – begge produkter indgår i Guardian Læderplejesæt, som du kan få her os hos.

Guide til produktpleje

Tilknyttet fil: Jacobsen Plus plejebrochure (2 MB)