Finn Juhl

En af de største danske møbeldesignere nogensinde, er uden tvivl den altid kreative og skulpturiøse Finn Juhl. Gennem hans lange karriere har han kreeret utallige klassikere, og et Finn Juhl møbel blev hurtigt et symbol på det skæve, men samtidig det ekstraordinære inden for møbeldesign. Det var en nytænkende og kreativ måde at gå til møbeldesign på, og sammen med snedkermester Niels Vodder, skabte de revolutionerende resultater indenfor arbejdet med teaktræsmøbler. Netop denne skæve og kreativ tilgang til møbeldesign, er nok en af årsagerne til, at han aldrig nåede helt på samme højde, som de mere folkekære og mindre udfordrende møbeldesignere som f.eks. Børge Mogensen og Hans J. Wegner.

Dog er det den dag i dag helt tydeligt, at mange af de aspekter indenfor møbeldesign, som Finn Juhl revolutionerede, stadig er at finde i mange nyere møbeldesign. Måden hvorpå han legede med vinkler, materialer, og farver, er noget som alle møbeldesignere sidenhen har brugt i sin karriere. Specielt Finn Juhl Pelikanen var et skelsættende design, og i og med den blev skabt så tidligt i hans karriere, var den også med til hurtigt at skabe opmærksomhed omkring Finn Juhls møbler. Hvis du vil læse mere omkring historien omkring denne fantastiske designer, så kan du finde mere i bunden af siden. Ellers er det bare at kigge de fantastiske Finn Juhl møbler igennem med det samme, så du kan få taget indretningen i dit hjem til nye højder.


LÆS MERE OM FINN JUHL


I 1912 blev Finn Juhl født, og efter at hans far havde forbudt ham at jage en karriere inden for kunsthistorie, blev det istedet møbeldesign og arkitektur der fangede Finn Juhls interesse. Han studerede ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. I løbet af 30’erne var han i gang med hans uddannelse, men efter både at have haft jobs ved Københavns Lufthavn, samt DR, havde han ikke tiden til at kunne færdiggøre sin uddannelse. Det betød, at han aldrig modtog nogle beviser for sine evner. Det var ikke før 1943 i hvert fald, hvor han fik æren af at modtage C.F. Hansen prisen for unge arkitekter. Efter at han i løbet af 1940’erne skabte flere ikoniske møbler, herunder eksempelvis Finn Juhl pelikanen, fik han i starten af 1950’erne sit største internationale gennembrud. Det skete i form af opgaven, som lød på at skulle designe alt indhold til The Trusteeship Council Chamber i FN bygningen i New York. Finn udviklede et skulpturelt formsprog i sine møbler.

Finn Juhl var gift, men efter skilsmissen levede Finn Juhl et liv dedikeret til sin kunst og arbejde. Finn Juhl høstede stor anerkendelse gennem sin karriere og arbejdede sammen med en række talentfulde samarbejdspartnere, herunder tekstildesigneren Hanne Wilhelm Hansen og møbelsnedkeren Birgit Lyngbye Pedersen. Dette frugtbare samarbejde bidrog til at skabe nogle af hans mest elskede og ikoniske møbler. Sammen arbejdede de på en række projekter, og deres samarbejde bidrog til at skabe nogle af Finn Juhls mest kendte og elskede designs. Hanne Wilhelm Hansen var med til at bringe Finn Juhls visioner til live gennem hendes dygtige arbejde med tekstiler og farver. Birgit Lyngbye Pedersen var en af de første kvindelige møbelsnedkere i Danmark og blev hurtigt anerkendt for sit enestående talent og håndværk. Sammen med Finn Juhl skabte de en række møbler, der både var innovative og tidløse i deres design. Birgit Lyngbye Pedersens præcision og sans for detaljer gjorde hende til en vigtig samarbejdspartner for Finn Juhl. Finn Juhls bror, Johannes Juhl, spillede også en vigtig rolle i Finn Juhls liv og karriere. Johannes var en dygtig snedker, og han var med til at skabe mange af Finn Juhls mest ikoniske møbler. Samarbejdet mellem de to brødre resulterede i en lang række smukke og unikke møbler, der stadig er populære og eftertragtede i dag.

For at bevare og videreføre arvet fra Finn Juhl, blev House of Finn Juhl etableret. Dette House of Finn Juhl fokuserer på at producere og markedsføre en række af Finn Juhls mest ikoniske møbler, så de fortsat kan være tilgængelige for nye generationer. House of Finn Juhl arbejder tæt sammen med Finn Juhls familie og arkiv for at sikre, at møblerne bliver produceret i tråd med Juhls originale visioner og designprincipper.
House of Finn Juhl er dedikeret til at bevare og videreføre Finn Juhls arv, som var en af de mest betydningsfulde danske møbeldesignere og arkitekter. Finn Juhls møbler er kendt for deres organiske og nytænkende design, hvor han ofte eksperimenterede med banebrydende metoder og materialer.FINN JUHLS DESIGN


Finn Juhls møbler var altid meget særpræget. Det var nytænkende, og hans designs var generelt set kendetegnet ved, at lege med elementer som både materiale, farver, former og vinkler. Hans mål med hans møbler var ofte, og at få forbrugeren til at flyde i møblet. Ved mange af Finn Juhls møbler, er sædet og ryglænet næsten usynligt forbunde. Det er helt tydeligt at han så møbler som kunst, mere end han så det som praktiske møbler. Det er dog ikke ensbetydende med, at han gik fuldstændig på kompromis med komforten. Når du sætter dig i en stol eller sofa fra Finn Juhl, vil du straks få den føromtalte flydende fornemmelse, og mærke at kvalitet, komfort og kreativitet sagtens kan kombineres.FINN JUHLS MØBLER


Igennem tiden har Finn Juhl skabt utallige møbelklassikere, men der er ingen tvivl om, at der er nogle få stykker, som virkelig var skelsættende for hans karriere. Pelikanen fra 1941, som dermed var en af hans første møbelkreationer, er nok den mest ikoniske af dem alle. Kombinationen af, at dette var hans debut møbel, samtidigt med at kvaliteten og kreativiteten var på et så højt niveau, var nok en af hovedårsagerne til, at netop dette møbel blev sigende for resten af hans karriere. Det er dog ikke kun Pelikanen, som Finn Juhl bliver huske for. Også France stolen fra 1956, er en af de møbler, som du kan finde i mange danske og internationale hjem. Det er en af hans mest solgte møbler overhovedet. Du kan se disse to fantastiske stole, samt en masse af hans andre fantastiske sofaer, stole, borde, skænke og meget mere herover.Ofte stillede spørgsmålHvordan blev Finn Juhl inspireret til at designe møbler?

Finn Juhl blev inspireret af forskellige kilder, herunder kunst, arkitektur og kulturer fra hele verden. Han studerede møbler og design fra forskellige tidsperioder og områder, hvilket gav ham en bred forståelse for form, funktion og æstetik. Juhl blev også inspireret af sin fars arbejde som arkitekt, hvilket gav ham en tidlig forståelse for designprocessen og en interesse for at skabe møbler, der ikke kun var funktionelle, men også kunstneriske.Hvordan kan man genkende Finn Juhls designstil?

Finn Juhls designstil er kendt for sin organiske, skulpturelle og ekspressive æstetik. Han legede med former, materialer og farver for at skabe møbler, der var både nyskabende og tidløse. Juhls møbler er ofte kendetegnet ved deres flydende linjer og organiske former samt en perfekt balance mellem funktionalitet og kunstnerisk udtryk.Hvilket møbel af Finn Juhl er det mest kendte?

Finn Juhls mest kendte møbel er sandsynligvis Poeten sofaen fra 1941. Denne ikoniske sofa er kendt for sin organiske, skulpturelle form og unikke design, der gør det muligt for brugeren at "flyde" i møblet. Poeten sofaen er et godt eksempel på Juhls evne til at skabe tidløse og kunstneriske møbler, der både er komfortable og funktionelle.Hvilke møbelproducenter har Finn Juhl samarbejdet med?

Finn Juhl arbejdede med flere forskellige møbelproducenter gennem sin karriere. Et af hans mest kendte samarbejder var med møbelproducenten Niels Vodder, som producerede mange af Juhls mest ikoniske møbler, herunder Poeten sofaen og Chieftain stolen. I dag er mange af Finn Juhls møbler produceret af House of Finn Juhl, som har licens til at producere og sælge hans klassiske designs.

Indkøbskurv