Poul Henningsen

Poul Henningsen er den mest betydningsfulde belysningsdesigner for Louis Poulsen. Hans ideer ligger grund til hele firmaets belysningsfilosofi. Samarbejdet startede i 1925 og fortsatte frem til hans død i 1967. Poul Henningsen havde en kulturpersonlighed, der foruden lys bredte sig ud over revy, satire og samfundskritik. Se blandt andet de anerkendte PH lamper og alle modeller af 3-skærmsfamilien med det blændfri lys og resten af udvalget med lamper fra Poul Henningsen nedenfor.

Poul Henningsen – Kulturradikal samfundskritiker med sans for funktionalistisk design

Poul Henningsen, bedre kendt som PH, var på sin tid en af landets absolut mest kendte skikkelser. Han havde en finger på alt hvad der rørte sig, hvad end de hed sig som samfundskritisk novelle og digtskribent, kulturradikal foregangsmand, eller som designer i særklasse. Hans kreative evner kommer helt sikkert fra hans biologiske far Carl Ewald, som selv var en anerkendt forfatter. Det var dog ikke Carl der var med til at opdrage Poul Henningsen. Han blev født i 1894, som officiel søn af Mads og Agnes Henningsen. Han var dog resultatet af en affære mellem Agnes og Carl. Moderen og Poul Henningsen boede i en kort periode faktisk hos Carl Ewald, som selv havde kone og børn, men det tog ikke lang tid før Agnes og Poul Henningsen flyttede ind hos Agnes nye mand Simon Koch.

Starten på Poul Henningsens karriere

PH tog sin realeksamen i 1910 og stod i murerlære. Bagefter fulgte en årrække på Det tekniske selskabs skole, hvor han undervejs tilbragte tre semestre på Polyteknisk Læreanstalt. Ved siden af sine studier brugte han en stor del af sin tid på at male, og alle disse håndværksmæssige erfaringer gjorde, at han ligesom mange andre store arkitekter på denne tid, ikke havde uddannet sig på en reel arkitektskole. I 1919 åbnede PH så sin egen tegnestue, og herefter tog det ikke mange år før hans samarbejde med Louis Poulsen begyndte.

PH lamperne fra Louis Poulsen

Poul Henningsens samarbejde med Louis Poulsen begyndte i 1925, og fortsatte faktisk resten af hans liv. Det var for Louis Poulsen at Poul Henningsen kreerede sine største succeser. Herunder er det svært at vælge nogle få, for stort set alt hvad PH designede resten af sine dage, blev klassikere som stadig bliver mere og mere populær år for år i dag. En af de første designs samarbejdet resulterede i, er de 3 skærmede bordlamper, som du i dag finder i et hav af hjem verden over. Derudover er Artichoke lampen, bedre kendt som PH Koglen, også et af dansk designs største milepæle nogensinde. Poul Henningsen formåede at tænke funktionaliteten ind i sine design, men uden nogensinde at gå på kompromis med den stilistiske særklasse og elitære standard, som Poul Henningsen repræsenterede gennem hele sin karriere. Du kan se de mange flotte PH lamper herover, og læse mere om de forskellige designs under de enkelte produkter.

Indkøbskurv