5 ting du måske ikke vidste om belysning

Undgå de klassiske belysningsfejl og få tips til, hvordan du nemt kan indrette dig med lys, der både er stemningsfuldt og praktisk.


De fleste af os har sikkert oplevet at sidde i lænestolen eller sengen en sen aften og oplevet ikke at have klart og kraftigt lys nok til at kunne læse. Eller måske siddet med familien eller vennerne omkring spisebordet til en hyggelig aften og oplevet, at lyset har været alt for kraftigt og koldt?

Indretning med lys kan for mange være lidt af en opgave. For hvilke typer lamper skal du vælge for at få den helt rette balance mellem rumbelysning og arbejdslys, og hvor mange lamper er essentielt at have i et rum? Hvis du samtidig bruger lyset bevidst, kan det også give bedre udnyttelse af rummet og tilmed forbedre dit indeklima. Det er derfor helt afgørende at holde øje med disse 5 ting næste gang du skal indrette dit rum med lamper:

  • Vælg det belysning som visuelt passer til stedet, funktionen og den stemning, der ønskes på den givne placering. Find allerførst ud af dit og rummets lysbehov: Hvilke aktiviteter foregår i rummet, og hvor meget lys er vigtigt for dig at have?  Ud fra rummets funktioner kan du lettere afgøre, hvilken lystype der egner sig bedst, og derefter hvilken lampe, som også visuelt vil passe ind.

  • Få styr på de forskellige lystyper. Lampens materiale har blandt andet stor indflydelse på lysudsendelsen. F.eks. opnår du meget mere lys ud i rummet ved at vælge lamper med glasskærme, end ved metalskærme, da de tillader lyset at skinne igennem. Det er derfor vigtigt at overveje, hvilken type lys du har behov for i rummet og ikke udelukkende vælge belysning ud fra udseende.

  • - Nedadrettet lys oplever du ved f.eks. Flowerpot serien fra &Tradition, der har en lukket skærm. De har det tilfælles, at de kun lyser nedad og giver derfor en belysning på et begrænset område, der er særdeles velegnet som hyggebelysning.

    - Opadrettet lys kommer ofte fra væglamper eller pendler og fungerer bedst som supplerende rumbelysning.

    - Diffust lys er en spredning af lyset i alle retninger, som ofte kommer fra pendler eller bordlamper i opalt glas, som eksempelvis Radiohuspendlen fra Louis Poulsen. Diffust lys er et rigtig godt valg til den overordnede grundbelysning i rummet.

    - Koncentreret lys lyser skarpt og præcist som en stråle. Dette kender du fra skrivebordslamper, spots eller standerlamper. Formålet med koncentreret lys er at sikre dig det optimale læselys og arbejdsbetingelser.
  • Vælg som hovedregel 3-7 lamper i hvert rum alt afhængig af antal kvadratmeter. Det kan måske lyde af meget, men det er vigtigt for at opnå en balanceret lyssætning. Kombiner gerne diffust og koncentreret lys for en mere spændende, hyggelig og imødekommende indretning. Dette kan opnås ved at indrette rummet med en kombination af lamper som: pendler, bordlamper, væglamper og standerlamper. Vælg f.eks. pendler eller loftslamper, der lyser hele rummet op og supplér med mindre lamper placeret rundt omkring i rummet. På den måde kan man skabe en varieret belysning ved at kunne tænde og slukke for de lamper, der passer til anvendelsen af rummet.


  • Vælg de korrekte pærer til din lampe. Vi vil i de fleste tilfælde anbefale dig at vælge LED pærer, da der er store energibesparelser at hente ved at anvende disse kontra almindelige halogen pærer. Indimellem passer en halogen eller en sparepære dog bedre. Når du skal vælge pæretype er det derfor vigtigt at se på, hvordan lyspæren fordeler lyset og på lyspærens egenskaber. Ved valg af pære kan du derfor med fordel kigge på:

  • - Lumen, der også betegnes som lysstrømmen, angiver hvor stor en mængde lys, pæren udsender.

    - Ra-værdi - farvegengivelsen. Ra-værdien angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere Ra-værdi jo bedre farvegengivelse, hvor dagslys har en Ra-værdi på 100.

    - Kelvin - farvetemperaturen. Jo højere farvetemperatur jo koldere lys. Traditionelle glødepærer har en farvetemperatur på omkring 2.700 Kelvin.
  • Tilvælg evt. lysdæmpere. Ved at få monteret lyddæmpere i rummet kan du sikre en større fleksibilitet og ikke mindst variation i belysningen. På den måde kan du opleve flere lystyper i samme lampe, hvilket kan betyde, at du undgår at skulle flytte rundt på lamperne til forskellige anledninger. Det er dog vigtigt at have i mente, at ikke alle pærer, som kan dæmpes. Du kan både få halogenepærer, LED’er og sparepærer, der kan dæmpes. Men halogenpærer er de eneste, hvor dæmpning altid virker med dine nuværende lysdæmpere. Hvis du har spørgsmål eller ønsker hjælp til at finde den rette pære, så tøv ikke med at kontakte butikken. Så kan vi sammen få lys i din lampe igen.
Besøg vores store møbelbutik i Horsens for belysningsidéer til dit rum eller kig nærmere på her på webshoppen, hvor du kan opdele belysning ud fra kategorierne soveværelse, stue, køkken og entré.

Skrevet af: Carla Sofie Molge.